Отфрлањето на кандидатурата на Силви Гулард, според францускиот печат е „шлаканица“ за Макрон

(Photo by KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Француските медиуми го оценија како „шлаканица“ за претседателот Емануел Макрон вчерашното одбивање на европратениците да ја назначат Силви Гулард за член на Европската Комисија, која требаше да раководи со секторот внатрешен пазар, јави дописникот на МИА.

По масовното отфрлање од страна на европратениците на Силви Гулард, кандидатот на Емануел Макрон за Европската комисија, францускиот печат зборува за „пораз“, „шлаканица“ и „ладен туш“ за претседателот кој ја плаќа својата „ароганција“ .

„Гулард избришана, Макрон бесен“, е насловот објавен во Либерасион. Лоран Жофран, како и многу француски коментатори, се прашуваат: „Зошто таа треба да престане да биде министер во Франција, но може да биде кандидат за слична позиција на европско ниво?“. Тој смета дека „оваа језуитска разлика ги вознемири европратениците, кои не сакаат да се шегуваат со европските правила. Макрон ја испрати Гулард во касапница “, заклучува тој.

Во Лес Ехос, Сесил Корнудет гледа во „неуспешната номинација на Силви Гулард (…) приказната за тимот на Макрон кој носи крилја, убеден дека штотуку го допре стариот европски свет како што ги збриша, две години порано, француските политички партии “.

Покрај „тешката лекција за понизност“, Франција исто така добива „лекција за демократија: Европа не е (веќе не!) демократски нуспроизвод во кој се рециклира рекалцитантот на националната политика“, вели Николас Бејтут, од л’Опинион. „Гулард: бунт, истребување …“ се забавува либералниот дневен весник за кој „никогаш Франција не претрпела ваков неуспех“.

Гијом Табард, од Фигаро, го осудува претседателот „губитник и лош губитник“. „Да се ​​слушне Емануел Макрон, и неговите релеи во Европскиот парламент, масовното отфрлање на Силви Гулард за француското место на Комесар е вина на сите … освен негова“, забележува уредникот. Конзервативниот весник споменува „невиден неуспех за Франција и ладен туш за Емануел Макрон“.

„Шлаканицата за недостиг на етика е крвава“, смета исто така и Ксавиер Брует, од Републикан Лорен. „Транспарентноста, моралот, ексклузивноста (…) се сфаќаат денес буквално. Во Брисел очигледно повеќе отколку во Париз, “, забележува Жил Грандпиер во Л’ Унион.

Во Суд-Уест, Бруно Див е изненаден „што Емануел Макрон не разбрал дека Европскиот парламент не е толку подведен како Француското национално собрание“ и признава дека „европскиот Макрон ги имал „виз-а-ви Европа, старите рефлекси на толку многу политичари од стариот свет “.

Тиери Прудон, во Нис-Матин, потврдува дека Емануел Макрон се однесувал „како монарх од минатиот свет“.

„Обвиненијата за ароганција“ против Емануел Макрон „на внатрешен план во Франција исто така се обвиненија сега и на европско ниво“, анализира Мишел Баси во „Еклеер де Пирене“.

„Во Франција може да се биде претседател на Националното собрание и обвинет. На европско ниво, етичката стрелка е многу повисока “, вели Морис Бонтинк, Шарант Либре.

„Поранешниот министер за вооружените сили падна под пожарот на арогантните испитувања направени во Франција, веќе поттикнати од несреќната доволност на Натали Лоазо“, се жали Дидиер Роуз од Дерниер нувел д’ Алзас.

„Вистинската грешка на Елисејската палата е да се потцени виталноста на длабоко обновениот парламент“, коментира Жулиен Лекуер, во Ла Воа ди Норд.