Откупот стопиран-земјоделците револтирани поради ниската цена на пиперките, доматите и краставиците

216

Игнорирани од владата на СДСМ, земјоделците се револтирани поради ниската цена на пиперките и доматите.

-Ја губиме надежта дека работите ќе се мрднат од мртвата точка. Цената оваа година е поразителна, велат земјоделците.

-Земјоделците се песимисти дека ќе се најде решение, бидејќи никој не ни нуди реално решение. Се сретнавме со преставнци од министерството каде освен политичко обраќање не ни понудија реална поддршка и субвенционирана цена, велат земјоделците.

-Откупот е стопиран побарувачката е слаба, велат од Сојузот на земјоделци од југо-истокот.

-Цените паднаа, не се движат работите. Потребен е интервентен откуп на овие производи. Цената на доматот е околу 15 денари, а краставицата во струмичко се откупуваше по само 2 до 3 денари, по што новите и плантажите се преполни бидејќи земјоделците одбиваат да ги берат по вака ниски цени, но не за долго бидејќи истите ќе скапат, додаваат од Сојузот.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.