Отворена средба на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација со граѓаните и локалните институции во Берово

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) продолжува со отворените средби со граѓаните, претставниците на граѓанскиот сектор и институциите на локално ниво.

Утре во зградата на Општина Кавадарци ќе се одржи една ваква средба, а следната е веќе закажана за овој четврток, 21 септември 2023 година, во салата на Советот на Општина Берово.

Овие средби се дел од активностите кои Комисијата за спречување и заштита од
дискриминација ги презема во насока на приближување на својата работа до граѓаните и за зголемување на нејзината транспарентност. Дополнително, отворените средби претставуваат и можност за продлабочување на соработката со граѓанскиот сектор и институциите на локално ниво, со цел подигнување на степенот на препознавање на дискриминацијата, поголема мобилизација во општеството и заедничко делување во борбата сите нејзини облици.

„Целта на овие отворени средби е дополнително да ја унапредиме комуникацијата со
граѓанскиот сектор и локалните институции околу надлежностите и начинот на постапување на Комисијата, а и да ја утврдиме нивната улога во целиот тој процес, затоа што само со заедничко делување можеме полесно да ги препознаеме и поефикасно да се бориме против сите облици на дискриминација во општеството. Истовремено, овие средби ни овозможуваат, преку отворен дијалог со граѓаните и разгледување на конкретни примери, да им помогнеме тие полесно да го осознаат институционалниот пат за решавање на предизвиците со кои се соочуваат во секојдневниот живот, а кои претставуваат пречка за натамошното унапредување
на човековите права и еднаквоста во нашата земја“, истакна претседателот на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација Исмаил Камбери

Притоа упати покана до сите заинтересирани граѓани од Берово и неговата околина да присуствуваат на отворената средба со претставниците на Комисијата, што овој четврток ќе се одржи во зградата на Општина Берово.

До крајот на овој и почетокот на следниот месец планирано е да се реализираат уште дополнителни четири отворени средби, во исто толкав број општини. Ваквите активности се реализираат со поддршка од Мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.