Отворени случаи за геноцид во Донбас против 42 украински команданти

Уште 15 високорангирани украински воени лица се обвинети во кривичните случаи за геноцид на жителите на Донбас, објави Истражниот комитет.

„До денес, уште 15 команданти на вооружените сили на Украина, се вклучени во геноцидот врз цивилите во Донбас. Вкупно, 42 команданти на безбедносните сили на Украина се одговорни за геноцид“, се вели во соопштението.

Одделот додаде дека меѓу украинската војска која се предала имало пет команданти на бригадите на украинските вооружени сили кои учествувале во воените дејствија против цивилното население.

Сега руските истражители работат со повеќе од илјада војници на украинската армија кои решиле да го положат оружјето.

Како што објави Истражниот комитет на почетокот на април, обвиненија за геноцид врз населението на Донбас беа покренати, меѓу другото, против поранешниот министер за одбрана Валериј Гелета и поранешниот началник на Генералштабот Виктор Муженко.

На 24 февруари Русија започна специјална воена операција за демилитаризирање и денацизирање на Украина. Владимир Путин нејзината цел ја нарече „заштита на луѓето кои осум години биле подложени на малтретирање и геноцид од режимот во Киев“.
За да се направи ова, се планира да се изведат пред лицето на правдата сите воени злосторници одговорни за „крвавите злосторства врз цивилите“ во Донбас.