„Ова не требаше да се случи“ – Шефот на ИДФ за убиството на хуманитарните работници во Газа

Началникот на Генералштабот на израелските одбранбени сили (ИДФ), генерал-полковник Херзи Халеви, се осврна на смртта на седумтемина вработени во Светската централна кујна (WCK) во воздушен напад во Појасот Газа.

„Вчера беа убиени седум работници на Светската централна кујна (WCK). Ова е организација чии луѓе работат низ целиот свет, вклучително и во Израел, започна Халеви. „ИДФ тесно соработува со организацијата Светска централна кујна и високо ја цени нивната важна работа.

„Завршивме прелиминарна истрага за ова прашање. Сакам јасно да кажам дека немаше намерен напад врз хуманитарните работници на организацијата WCK“, изјави началникот на Генералштабот на ИДФ за време на специјалното обраќање.

„Тешкиот инцидент е резултат на погрешна идентификација во сложени услови, ноќе, за време на војна. Ова не требаше да се случи“, објасни тој.

„Првичните наоди ми беа презентирани токму сега овде во Јужната команда. Го посетив новиот хуманитарен штаб што го формиравме овде денес со цел да го подобриме начинот на кој ја координираме дистрибуцијата на помош во Газа“, продолжи началникот на ИДФ.

„Ќе продолжиме да дејствуваме за да ги заштитиме меѓународните организации кои дистрибуираат хуманитарна помош. Овој напад е сериозна грешка. Израел војува со Хамас, а не со жителите на Газа“, повтори тој.

„Ја споделуваме тагата на нивните семејства, како и тагата на целата организација World Central Kitchen, од дното на нашите срца“, рече Халеви.

„Истражниот механизам на ИДФ ќе го истражи настанот темелно. Ќе ја завршиме истрагата во наредните денови, наодите од истрагата ќе ги споделиме со Светската централна кујна и други меѓународните тела“, рече тој.

„Гледаме големо значење во продолжувањето на обезбедувањето хуманитарна помош и ќе продолжиме да дејствуваме со цел да помогнеме во овој витален напор“, повтори началникот на ИДФ.

„Сакам да појаснам – немаше намерен напад врз хуманитарните работници на организацијата. Овој напад е тешка грешка“, заклучи тој.