Ова треба да го знаете пред да одлучите дали ќе примите трета доза вакцина против коронавирус

Шест месеци по втората доза од вакцината против Ковид, потребна е трета вакцинација, се согласуваат имунолозите.

Дали тестот за антитела може да открие кога точното време за т.н бустер доза?

Не е спорно дека нивото на заштита од коронавирус значително се зголемува по примањето на третата доза од вакцината. Сепак, многумина се прашуваат дали навистина им е потребна таа трета доза. Можеби им останале доволно антитела во телото по претходните две вакцини?

Ако си ги поставувате истите прашања, можеби размислувате за тест за антитела за да можете да одлучите за трета доза.

Но, експертите сметаат дека споменатите тестови се корисни само до одреден степен. Во оваа статија, која ја пренесува Фактор, има одговори на голем број важни прашања за тоа.

Кои се придобивките од дополнителната вакцинација?

Зголемената доза навистина ќе го зајакне вашиот имунолошки систем и ќе го направи поспремен за одбрана на телото во случај на инфекција со вирусот Сарс-КоВ-2.

Сепак, често употребуваниот термин „засилувач“ не е целосно точен, вели германскиот имунолог Карстен Ватцл, бидејќи дополнителната вакцинација всушност го враќа она што недостасува.

Навистина, засилената доза не само што ќе го врати нивото на вашиот имунитет, туку и ќе обезбеди поефикасна заштита од онаа што сте ја имале по втората доза.

Секој пат кога имунолошкиот систем ќе дојде во контакт со патогени или вакцина, тој станува посилен и поотпорен, објаснува Ватцл.

Дали ни треба тест за антитела пред третата доза?

Тестирањето на антитела не е без причина. Сакате да знаете на кое ниво е вашата заштита по претходните вакцини и врз основа на тие информации проценете дали ви треба дополнително.

Во овој контекст, тестот за антитела може да разјасни некои работи, вели Андреас Бобровски, претседател на Професионалното здружение на германски лабораториски лекари.

Сепак, тој не го препорачува за општа употреба. Од ваквите тестови, важни информации за тоа колку биле успешни првите две дози можат да добијат оние кои се подложни на инфекции или генерално се со намален имунитет, објаснува тој.

Имено, научниците не се согласија за нивото на антитела кои гарантираат сигурна заштита, што значи дека и по ваков тест може да се чувствувате несигурни.

Што ни кажуваат резултатите од тестовите за антитела?

Според Бобровски, тестот ги проверува нивоата на IgG антитела кои се формираат како резултат на вакцинацијата.

Имуноглобулините (антитела) се протеински молекули создадени од имунолошкиот систем како одговор на влегувањето на туѓа супстанција во телото (антиген). Постојат пет класи на имуноглобулини: IgA, IgM, IgG, IgE и IgD.

IgG се наоѓа во меѓуклеточниот простор и го штити од инфекција. Со докажување на присуството на ова антитело може да се покаже дека имало претходно заболување или дека е извршена имунизација. IgM првиот од имуноглобулинот реагира на инфекција и укажува на акутната фаза на болеста.

Ако одлучите да тестирате за антитела, важно е методот на тестирање да обезбеди резултати што може да се споредат. Ова е можно доколку се примени стандардот на Светската здравствена организација, изразен во BAU/ml (BAU = Binding Antibody Units).

Сепак, не постојат утврдени граници за BAU/ml над кои едно лице се смета за заштитено, забележува Ватцал, кој верува дека не е важно да се знае количината на антитела пред третата доза.

Дали има проценки за тоа колку малку се уште има?

„Оценката под 21,8 BAU/ml покажува дека не можеме да сметаме на заштитата што инаку ја обезбедуваат IgG антителата“, откри Бобровски.

„Од друга страна, оценките над 21,8 BAU/ml се голема сива зона каде што е тешко да се одреди кога заштитата е доволно ефикасна“, вели Бобровски.

„Според моја проценка, вредностите над 500 се доволно високи и во тој случај не треба да брзате за трета доза“, вели д-р Бобровски.

Извор: Индекс.хр

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.