Пациентите со цистична фиброза до 18 години ќе се лекуваат на УК за детски болести, а повозрасните на Клиниката за пулмологија и алергологија

-Согласно препораката од Националната комисија за ретки болести, почнувајќи од 1 октомври сите пациенти со цистична фиброза на возраст до 18 години ќе се лекуваат на УК за детски болести, додека пациентите со наполнети 18 години на УК за пулмологија и алергологија, соопшти Министерството за здравство.

Активностите за третманот на пациентите со цистична фиброза се договорени и усогласени на одржаните координирани состаноци на УК за детски болести Скопје, УК за пулмологија и алергологија и претставници на ФЗОРСМ и МЗ, земајќи во предвид дека лекувањето на овие пациенти треба да биде во јавни здравствени установи од терциерно ниво кои ги исполнуваат стандардите за хоспитализација со оглед на специфичноста на болеста и во кои поради стручноста на кадарот, лекувањето на пациентите со цистична фиброза ќе биде согласно светските протоколи.

Во однос на потребната инхалаторна терапија за сите пациенти, ќе биде обезбедена преку јавна набавка спроведена од страна на УК за детски болести, преку обезбедување дополнителен буџет од страна на ФЗОРСМ и согласно потребните количини на пациентите, истата ќе биде дистрибуирана согласно веќе воспоставениот систем до местото на живеење на секој пациент (инсулинска аптека).

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.