Палестинците јавно погубија двајца мажи обвинети за „соработка“ со Израел

Во градот Тулкарем на Западниот брег, двајца мажи беа јавно егзекутирани откако се обвинети за соработка со израелските сили

Во услови на прослави за ослободените затвореници, двајца мажи обвинети за соработка со израелските сили беа егзекутирани од палестинските фракции во градот Тулкарем на Западниот Брег, според палестинските медиуми.

Обвиненијата против двајцата мажи, наводно, биле за вмешаност во смртта на тројца терористи, кои припаѓале на терористичките групи Хамас и палестинскиот исламски џихад, претходно овој месец.

Во исто време, прослави се одржуваа и на Западниот Брег кога палестинските безбедносни затвореници се враќаа од израелските затвори, како дел од договорот за прекин на огнот меѓу Израел и терористичката организација Хамас.

Меѓународниот комитет на Црвениот крст (МКЦК) донесе 39 Палестинци ослободени како дел од договорот, од 150 до 300 затвореници поврзани со безбедноста кои беа разменети за 50 до 100 израелски заложници.

Списокот со најмногу 300 затвореници беше објавен од страна на израелското Министерство за правда, вклучувајќи ги и жените и младите кои би можеле да бидат ослободени. Најмладите се 14-годишници кои се држат под обвиненија од обиди за терористички напади, како и за фрлање експлозиви и молотови коктели.