Патничка во инвалидска количка се обидела да прошверцува 36.000 франци во градникот и и чантата

При влез во земјава, вчера на скопскиот аеродром се пријавила патничка во инвалидска количка, со иницијали С.И., придружувана од нејзиниот сопруг, двајцата македонски државјани, кои пристигнале со лет од Цирих.

И покрај тоа што се определиле за зелен канал, каде поминуваат патници кои немаат ништо за пријавување, царинските службеници ги селектирале за детален преглед. При прегледот, во рачната чанта на патничката и во нејзиниот градник, пронајдени се 36 илјади швајцарски франци, за што не поседувала никакви документи како доказ за потекло.

Согласно законот за девизи, на патничката и се вратени 12 илјади франци (противвредност на 10 илјади евра), износ што резидент може слободно да го внесе во државата, додека 24 илјади франци привремено се задржани.

Против нејзе, Царинската управа поднесе прекршочна пријава за утврдување на нејзината одоговорност.