Пазарџиите бараат целосно укинување на законот за пазари

48

Пазарџиите не се задоволни со едногодишното одложување на примената на Законот за трговија на зелените пазари, туку бараат негово целосно укинување. Ако властите не им го одоброволат нивното ултимативно барање, се закануваат со генерален штрајк во сите зелени пазари низ земјава.

Можно е пазарџиите до Уставниот суд да побараат преиспитување на уставноста на законот, заради ограничување на правото за работа, како и заради тоа што беше донесен по скратена постапка и без консултација со сите засегнати страни.

Тезгаџиите најмногу реагираат на фактот дека со новиот Закон се бара да плаќаат лиценци од 60 евра годишно, а за пензионерите беше забрането да закупуваат тезги на зелените пазари.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.