Пендаровски и Гир разговараа за предизвиците во преговарачкиот процес со ЕУ

Претседателот Стево Пендаровски го прими во четвртокот шефот на Делегацијата на Европската унија во Скопје, амбасадорот Дејвид Гир.

На средбата беше разговарано за натамошниот тек на евроинтеграцискиот процес на Македонија и фазите што престојат во реализацијата на пристапните преговори за членство во Европската унија, соопшти кабинетот на шефот на државата.

Во тој контекст, претседателот истакна дека сите институции ќе вложат максимални напори со цел успешно спроведување на скрининг процесот кој започнува во септември.

Претседателот Пендаровски се заблагодари за поддршката од евроамбасадорот Гир и изрази очекување дека соработката со Делегацијата на Европската Унија во земјава успешно ќе продолжи и во текот на целокупниот преговарачкиот процес.

На средбата беа разменети и мислења за можните предизвици во преговарачкиот процес, прашањата што се очекува да бидат најактуелни во преговорите, како и за конкретните придобивки од процесот.