31.8 C
Skopje
среда, јули 24, 2024

Петковиќ: Претседателот Вучиќ побара косовските Срби да се повлечат од барикадите

Петковиќ прво зборуваше за гаранциите на земјите од Западот.

– Во овие речиси невозможни услови, кога бевме на работ на конфликт, она што го добивме е најсилното што сме го имале досега. Синоќа и во изминатите денови и недели, претседателот Вучиќ се бореше за секој збор и буква за зачувување на мирот и животите на нашиот народ на Косово и Метохија. За време на тешките разговори со Србите во Рашка, претседателот неколку пати се слушнал и со Лајчак и Ескобар. Ниту еден момент не попушти по прашањето за барањата, бидејќи Србите нема да ја толерираат суровоста на Аљбин Курти. Добивме официјално заедничко соопштение од САД и ЕУ во кое се исполнува второто барање, каде најважниот дел е да се потврди дека нема списоци за апсење или гонење на Србите за учество на протести и на барикадите, Петковиќ истакна.