Писмо од Амбасадата на САД го одложи изборот на уставни судии за по изборите

Американската амбасада во Скопје, односно правен советник оттаму испратил писмо до претседателот на надлежната собраниска комисија, Костадин Костадинов околу изборот на нови тројца уставни судии. Амбасадата за „360 степени“ потврди дека имало допис, но не ја откриле содржината.

 

Денеска кратко траеше комисиската седница на која требаше, но не беа предложени тројца кандидати за уставни судии. На крај, пратениците ја прескокнаа точката.

Уставниот суд го сочинуваат девет судии кои имаат мандат од девет години. Кога последен пат имаше полн состав, него го сочинуваа: Добрила Кацарска (2020), избрана лани, Насер Ајдари Осман Кадриу, Дарко Костадиновски, избрани во 2018 година, Вангелина Маркудова избрана во 2013 година и Јован Јосифовски, Сали Мурати, Никола Ивановски, Елена Гошева сите избрани во 2012 година. Пред крајот на летото, мандатот им истече не Гошева, Ивановски и Мурати.

По заминувањето на тројца судии, Уставниот суд веќе неколку месеци работи со две третини од капацитетот.