Писмото упатено до САД, ЕУ и Велика Британија е продолжување на притисокот врз Србија, смета српски дипломат

Поранешниот дипломат Зоран Миливојевиќ истакна дека писмото упатено до САД, Велика Британија и ЕУ претставува континуиран притисок врз Србија и вовед во жешката есен, како и дека продолжување на дијалогот меѓу Косово и Србија не може да се очекува без суштински деескалација на север, пренесува РТС.
Миливојевиќ посочува дека писмото има неколку аспекти, а првиот претставува континуиран притисок врз Србија.

„Ова е сосема сигурно од содржината на писмото и контекстот во кој се појавува. Втората работа што е важна и треба да се нагласи е дека сега е целосно разоткриено дека Курти има поддршка однадвор. И ова веќе не е тајна и не мора да биде предмет на политички проценки или шпекулации“, рече Миливојевиќ.

Како што посочува, третиот аспект е дека најважни потписници на ова писмо се претседателите на комисии за надворешна политика – Сенатот на САД, британскиот парламент и германскиот парламент.

Говорејќи за прелевањето на притисокот врз Србија, Миливојевиќ вели дека Белград бил соочен со фактот дека двете страни секогаш се третирани подеднакво.

„Ова писмо директно има за цел да ја стави Србија на маса, да му помогне, би рекол, под знаците на наводите на Курти, во овој момент кога е изложен на овие притисоци и на некој начин апел за отстранување на санкциите од Курти, а тој и Србија се еднакви во однос на одговорноста за продолжување на дијалогот. Затоа велам дека ова е продолжување на притисокот врз Србија и увертира за жешка есен“, изјави Миливојевиќ.

Писмото, додава тој, е и обид за дискредитација на Србија во однос на нејзината меѓународна позиција и надворешна политика, бидејќи таа не само што го има Косово како целна група и цел, туку има и антируски карактер.

„И тоа може да се види од фактот дека главни потписници се претставници од балтичките земји. Значи, пред нас првпат се појавуваат и Украинци, што на некој начин е изненадување, но не е, имајќи предвид дека Во украинскиот парламент има струја која се залага за признавање на Косово и се залага за притисок врз Србија во однос на политиката кон Русија“, рече Миливојевиќ.

Министерството за индустрија, економија и трговија на Косово го укина уверението за регистрација и бизнис на 15 компании во Косово, меѓу кои и МТС Д.О.О.

Според Миливојевиќ, Србија ги има сите аргументи на своја страна, а тестот е меѓународната заедница која тоа го толерира.

„Ова е сериозен тест бидејќи има се помалку простор Србија да не реагира на подиректен начин, да го заштити српскиот народ и да спречи политики кои само ги зголемуваат тензиите“, рече Миливојевиќ.рти, додаде, пробува две работи и во тоа има поддршка.

„Тој се обидува да го спроведе своето политичко кредо до крај, а тоа е да ја потврди државноста на Косово, макар и со сила. Значи, со постигнување политички цели и употреба на сила. Со игнорирање на правата и сè друго. И второ, да и се даде на Србија во во полна смисла, во секој сегмент, исклучете ја територијата на Косово и Метохија. Секоја српска акција, секое српско присуство, вклучително ако е можно и народот. Тоа е целта на Курти и сега може да се види од овие постапки во врска со овие робови и сите“, изјави Миливојевиќ.

Миливојевиќ, по повод средбата меѓу британскиот пратеник Стјуарт Пич и српскиот претседател Александар Вучиќ, наведува дека ставовите на Пич се во согласност со традиционалната политика на Велика Британија кон регионот.

„Особено сега, имајќи предвид дека повеќе не е членка на Европската унија, дека дејствува независно, како голема сила, како постојана членка на Советот за безбедност на Обединетите нации и имајќи предвид дека традиционално е заинтересирана за регионот во контекст на неговата политика кон Русија. Тоа е факт веќе два века и не случајно по разговорот претседателот Вучиќ ги истакна билатералните односи, интересот за регионот и се. Затоа, во иднина треба да сметаме на активниот однос на Велика Британија во овој регион“, рече Миливојевиќ.

На прашањето што може да се очекува во контекст на дијалогот меѓу Белград и Приштина од 7 септември, Миливојевиќ одговори дека доколку нема деескалација, не можеме да бидеме оптимисти за продолжување на дијалогот.

„Деескалацијата е неопходна и неопходно е да се направи на вистински начин, така што не етапно или фрагментарно како што изгледа, туку да се спроведе она што ја сочинува суштината на деескалацијата, а тоа е отстранување на сите овие полицајци, пара. -полицијата, силите на РОСУ, ставање од страна на нелегитимни градоначалници, создавање услови за мирен живот, прекин на репресиите и формирање на сојузи на српски општини. „Без тоа, мислам дека не е можно да се зборува за деескалација, за условите за продолжување на дијалогот“, рече Миливојевиќ.