Плачењето го помага процесот на слабеење

22

Покрај тоа што ја олеснува психичката состојба, се покажа дека плачењето ја одржува здравата тежина.

Според д-р Пит Сулак од Универзитетот во Тенеси, плачот го намалува нивото на кортизол во организмот, што помага за топење на вишокот тежина.

Кортизолот кој се лачи при стрес, е познат по тоа што ги задржува мастите во телото.

Плачењето, исто како потењето и уринирањето, помага и при исфрлање на потенцијално штетните токсини од организмот, па има сеопфатен благотворен ефект. Треба да разликуваме различните видови солзи. Само оние предизвикани од емоциите и стресот, помагаат при слабеење.

Солзите од иритација на окото немаат ист ефект. Според Пит Сулак најкорисно е да се плаче меѓу 19 и 22 часот, кога луѓето се во друштво на блиски. За стимулирање на процесот може да се гледа некој тажен филм.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.