Пленковиќ очекува победа на Грабар-Китаровиќ во вториот круг од претседателските избори во Хрватска

Хрватскиот премиер и лидер на ХДЗ Андреј Пленковиќ изјави дека резултатот од првиот круг на претседателските избори не е изненадувачки и порача дека очекува актуелната претседателка Колинда Грабар-Китаровиќ во вториот круг да победи.

-Во овој момент мислам дека тое не е изненадувачки, се искристализираа практично тројца кандидати, дел од избирачкото тело на десницата, на десниот центар, се подели меѓу Грабар – Китаровиќ и Мирослав Шкоро и дека затоа резултатот е таков каков што е. Затоа многу поголем простор имаше кандидатот на левите политички опции Зоран Милановиќ, рече Пленковиќ по објавата на неофицијалните резултати.

Тој соопшти и дека во вториот круг очекува „ разумен избор што е добар за Хрватска“, а тоа е, како што кажа, изборот на Грабар-Китаровиќ.

Хрватскиот премиер не очекува дека избирачите кои гласаа за Шкоро ќе се определат за левата опција, додека за ХДЗ-овците кои во првиот круг го поддржаа Шкоро смета дека во вториот круг ќе гласаат за Грабар-Китаровиќ.

Во следните 15 дена од кампањата пред вториот круг Пленковиќ најави повеќе дебати и јавни настапи на Грабар-Китаровиќ на кои таа ќе ги испрати клучните пораки за тоа каква политика сака во Хрватска во следните пет години, и додаде дека е уверен дека таа повторно ќе добие мнозинска доверба од хрватските гласачи.