Пленковиќ сака да му ги укине овластувањата на Милановиќ како врховен командант на армијата

Министерството за одбрана наскоро на јавна расправа ќе испрати предлог за измени на три клучни закони, а меѓу другото и експлицитно ќе биде наведено дека во мир со армијата командува министерот за одбрана и дека претседателот повеќе не може да оди во пензија, пишува „Н1“.

Станува збор за измени на Законот за одбрана, на Законот за служба во вооружените сили и на Законот за правата од пензиско осигурување на активниот воен персонал, полициските службеници и овластените службени лица. Според хрватските медиуми, Владата на Хрватска има намера да гласа за овие измени на законот наесен.

Предложените измени ќе доведат до нова жестока пресметка меѓу претседателот на Републиката Зоран Милановиќ и премиерот Андреј Пленковиќ, како и министерот за одбрана Марио Баножиќ.

Премиерот Пленковиќ и министерот за одбрана Баножиќ уште во мај најавија измени во Законот за одбрана со кои ќе се реши „нејасноста на одредени членови“. Според информациите на „Јутарњи лист“, членот 70 од Законот за одбрана попрецизно и поексплицитно би ја дефинирал командата и контролата на вооружените сили дека во мирно време началникот на Генералштабот добива наредби и други решенија од министерот за одбрана и е одговорен. за нивна имплементација.

И покрај тоа што во членот 58 од сегашниот закон се вели дека „за употребата на вооружените сили ќе одлучува Владата или министерот за одбрана во согласност со одредбите на овој закон“, споровите меѓу претседателот на Републиката и Владата во однос на употребата на армијата во мир траат со години.

Така беше во времето на претседателот Иво Јосиповиќ, претседателката Колинда Грабар-Китаровиќ, а особено ескалираше во мандатот на Зоран Милановиќ. Сите претседатели се повикуваат на Уставот во кој се вели дека претседателот на Републиката е врховен командант на вооружените сили и од таа уставна дефиниција сите претседатели заклучуваат дека тие го имаат главниот збор во командувањето на армијата, и во војна и во мир.

Меѓутоа, во областа на одбраната и вооружените сили, во согласност со Уставниот закон за спроведување на Уставот, Уставот не се применува директно, туку тој дефинира дека „одбранбената организација, команда, управување и демократски надзор на Вооружените сили на Република Хрватска се регулирани со Устав и закон“.

А Законот за одбрана во овој случај е многу јасен – во мирновременски услови претседателот на Републиката издава наредби само во случај на заминување на војската преку државната граница и тоа врз основа на собраниските одлуки донесени на предлог на Владата.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.