По Париз, и Лондон се бори со наездата од стеници во јавниот транспорт

По наездата на стеници во Париз, овие бескрилни инсекти, како што рече градоначалникот на Лондон, Садик Кан, станаа „извор на загриженост“ и голема закана за јавниот транспорт во Лондон.

Кан рече дека операторото „Transport for London“ (TfL) „презема соодветни чекори“ за да го спречи ширењето на инсектите низ градот.

„Ова е вистински извор на загриженост. Луѓето се загрижени за грешките направени во Париз и сега истите инсекти предизвикуваат проблеми во Лондон“, изјави тој за веб-страницата PoliticsJoe.

„Контактирав со TfL и минатата недела и овој викенд. Ги преземаме сите неопходни чекори за да се осигураме дека нема да ги имаме овие проблеми во Лондон. Редовно ги чистиме автобусите на метрото и градот“, додаде.

„Разговараме и со Eurostar“, додаде тој, мислејќи на железничкиот оператор што го поврзува Лондон со Париз преку тунелот под Ла Манш. Еуростар објави дека е започната „кампања за превентивно откривање“ на бубачки.

„Безбедноста и благосостојбата на нашите клиенти и патници отсекогаш биле наш приоритет. Низ мрежата на Еуростар не забележавме зголемување на бројот на бубачки во нашите возови“, соопштија од управата.

Градскиот совет на Лутон предупреди дека добил бројни повици од патници за присуство на стениците во јавниот сообраќај. Во исто време нудат совети како да се ослободат од нив, а сѐ уште има непотврдени информации дека стениците се забележани и во возот на линијата Лондон – Ливерпул.

На вирално видео од лондонското метро што е прегледано повеќе од 1,8 милиони пати, може да се видат малите натрапници како ползат по панталоните на патник во возот.

Стениците често живеат во пукнатините на мебелот или во постелнината и може да се шират низ облеката или багажот.