По третпат годинава Spotify врачува откази

Платформата за стриминг на музича содржина Spotify во понеделникот соопшти дека ќе отпушти околу 1.500 вработени, или 17 отсто од својата работна сила, за да ги намали трошоците.

Ова е третпат оваа година Spotify да отпушта луѓе. Во јануари биа отпуштени 600 а во јуни уште 200 вработени.

По големиот број отпуштања во технолошките компании на почетокот на годината, некои повторно почнаа да ја намалуваат или да најавуваат намалување на работната сила.

Извршниот директор на Spotify, Даниел Ек, им се обрати на вработените и рече дека компанијата вработувала повеќе во 2020 и 2021 година поради пониските капитални трошоци и како што растело нејзиното производство.

Spotify инвестираше повеќе од милијарда долари за да го изгради својот бизнис со подкасти, да донесе познати личности како Ким Кардашијан, принцот Хари и Меган Маркл и да го прошири своето присуство на пазарот во повеќето земји во светот во својата потрага да го достигне својот милијардити корисник до 2030 година.

Во моментов има 601 милион корисници, во споредба со 345 милиони на крајот на 2020 година.

Во третиот квартал, компанијата оствари профит како резултат на зголемувањето на цените на услугите за стриминг и растот на претплатниците во сите региони, а компанијата прогнозираше дека бројот на месечни нејзини слушатели ќе достигне 601 милион во празничниот квартал.

Ек во понеделникот рече дека бројот на отпуштања може да изгледа висок со оглед на неодамнешниот позитивен извештај за заработка и перформанси.

„Според повеќето показатели, бевме попродуктивни, но помалку ефикасни. Мораме да бидеме и двајцата“, објасни тој.

Од понеделникот компанијата почна да ги информира вработените кои се отпуштени. Ќе им бидат исплатени дополнителни пет месеци, а во тој период ќе примаат и регрес за годишен одмор и здравствено осигурување.

Компанијата ќе понуди и имиграциска поддршка за вработените чиј статус е поврзан со нивното вработување.