Почина професор Димитар Бајалџиев

Почина еден од омилените професори на студентите на Правниот факултет. Нека почива во мир Димитар Бајалџиев.

Од него се простија колегите од Правниот факултет:

Со длабока тага известуваме дека на 14.08.2022 година почина проф.д-р Димитар Бајалџиев, долгогодишен професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ – Скопје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

Со неговата смрт загубивме драг и почитуван колега, доајен од областа на вовед во правото и автор на бројни научни и стручни трудови, успешен интелектуалец, извонреден предавач, одличен педагог, посветен наставник и особено ценет пријател. Проф.д-р Димитар Бајалџиев беше и поранешен Министер за образование и наука, поранешен декан на Факултетот и член на Деканатската управа.

Посмртните останки на проф.д-р Димитар Бајалџиев ќе бидат изложени во капелата на Градските гробишта во Бутел на 16.08.2022 година (вторник) од 13 до 14 часот.

ПОСЛЕДЕН ПОЗДРАВ

на нашиот почитуван професор и колега

ПРОФ. Д-Р ДИМИТАР БАЈАЛЏИЕВ

редовен професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје на Катедрата за воведни и теоретски правни науки

1944-2022

Со заминувањето на проф.д-р Димитар Бајалџиев, Правниот факултет изгуби еден извонреден наставник и одличен педагог, поранешен декан на Факултетот и ценет колега и пријател.

Ќе останат во вечно сеќавање неговиот богат творечки опус, професионализмот карактеристичен за неговата работа и хуманиот однос кон студентите и вработените на Факултетот.

Од вработените на Правниот факултет „Јустинијан Први“ – Скопје.