Почина синот на Мартин Лутер Кинг – Декстер Скот Кинг

Декстер Скот Кинг, помладиот син на починатиот активист за граѓански права д-р Мартин Лутер Кинг Џуниор и Корет Скот Кинг, починаа во понеделникот од рак на простата, објави Центарот Кинг во Атланта.

Неговата сопруга Леа Вебер Кинг изјави дека тој починал во сон во својот дом во Малибу, Калифорнија. Имаше 62 години.

„Даде сѐ од себе и се бореше со оваа страшна болест до крајот. Како и со сите предизвици во неговиот живот, тој се соочи со оваа препрека храбро и силно“, рече Леа Вебер Кинг.

Декстер Кинг е роден во Атланта на 30-ти јануари 1961 година и го добил името по баптистичката црква во Монтгомери, Алабама, каде што неговиот татко првпат служел како пастор.

Имал седум години кога неговиот татко е убиен во Мемфис, во Тенеси, во 1968 година.

Зборовите не можат да го изразат скршеното срце поради губењето на уште еден брат или сестра. Се молам за сила да го пребродам ова многу тешко време“, вели во посмената изјава др. Бернис А. Кинг, извршна директорка на Центарот Кинг.

Декстер Кинг тргна по стапките на својот татко и се школуваше на колеџот Морхаус во Атланта. До неговата смрт, тој беше претседател на Кинг Центар и Кинг Естејт. Тој, исто такам беше актер и го толкуваше својот татко во филмот „Приказната на Роза Паркс“ од 2002 година.. „Се молам за сила да го пребродам ова многу тешко време“, додаде таа.

Декстер Кинг тргна по стапките на својот татко и присуствуваше на колеџот Морхаус во Атланта. До неговата смрт, тој беше претседател на Кинг Центар и Кинг Естејт. Тој, исто такам беше актер и го портретираше својот татко во филмот „Приказната на Роза Паркс“ (The Rosa Parks Story) од 2002 година.