Почна потрагата по басот Пол Маккартни, половина век откако е изгубен

Педесет години откако исчезнала бас-гитарата на која дамно свирел Пол Маккартни, легенедата на славниет The Beatles.

Басот „Hoefner 500/1“, Маккартни го купил во продавница во Хамбург и свирел со него повеќе од две години, вклучително и на првите два албума на The Beatles.

Баварскиот производител на инструменти Карл Хофнер сега покрана глобална потрага по инструментот на леверакиот басист еден од најголемите музички состави на сите времиња.

„Басот најверојатно е украден. Го нема повеќе од педесет години. Сега е време да го пронајдеме“, изјави Ник Вас од „ Hoefner“.

За германската новинска агенција DPA открива дека постојат неколку теории во музичката индустрија за тоа каде инструментот се наоѓа, но и оти во прашање се „само шпекулации“,

Претставниците на Маккартни во Лондон потврдиле дека и музичарот е информиран за оваа иницијатива.