Почнува со работа универзитетот „Мајка Тереза“

139
универзитетот

На новиот Универзитет „Мајка Тереза“ денеска ќе биде одржан првиот академски час.

Во состав на Универзитетот има пет факултети – Факултет за социјални науки, за информатички науки, за технолошки науки, за технички науки и факултет за градежништво и архитектура.

Како што соопшти неодамна министерот за образование и наука Пиштар Лутфиу, според конкурост за запишување на студенти беа предвидени 1220 места во прва година за сите пет факултети.

Новиот универзитет за настава ќе ги користи простории на Штуловиот универзитет во Скопје. Во 2017 година се очекува да почне изградба на негов сопствен објект на местото на  касарната „Илинден“.

Првиот академски час денеска од 10.30 часот ќе се одржи во зградата на Сојузот на синдикатите на Македонија, каде ќе присуствува и министерот Лутфиу.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.