Македонија

кривичен суд Почнува судење за случајот „Тотал“, обвинет Драган Павловиќ Латас

Почнува судење за случајот „Тотал“, обвинет Драган Павловиќ Латас

Во Кривичниот суд денеска треба да се одржи рочиште за предметот на СЈО „Тотал“, во кој е осомничен новинарот Драган Павловски-Латас за даночно затајување, објавува МИА.

Предметот „Тотал“ се однесува на даночно затајување од страна на Латас како сопственик и управител на фирмите за маркетинт и конслатинг услуги „Тотал“ ДООЕЛ Скопје, „Медиамакс“ и „Тотал Медиа Центар“ ДООЕЛ Скопје.

Осомничениот се товари дека во периодот од 2008 до 2015 заедно со правни лица со намера да одбегнат плаќање даноци во завршните сметки и даночните пријави давале лажни податоци. Правните лица го оштетиле буџетот за 121 илјада евра, а осомничениот за 63 илјади евра.

Специјалното јавно обвинителство на 18 октомври го примило известувањето од скопскиот Кривичен суд дека е прифатен обвинителниот акт за случајот „Тотал“.