Поевтини нафтата, залихите во САД се зголемија за околу 3,6 милиони барели

Цените на нафтата на светските берзи паднаа во средата, завршувајќи го тридневниот митинг, бидејќи неочекуваниот пораст на залихите на нафта во САД предизвика загриженост за побарувачката, а инвеститорите ги чекаа податоците за инфлацијата во САД за да ја измерат следната одлука за стапката, во нацијата со најголема потрошувачка на нафта.
Нафтата „брент“ поевтини за 69 центи, или 0,9 отсто, на 76,75 долари за барел во 06.43 часот по Гринич, додека американската сурова нафта од Западен Тексас (WTI) падна за 67 центи, или 0,9 отсто, на 73,04 долари.
Како можен знак на слабеење на побарувачката, залихите на сурова нафта во САД се зголемија за околу 3,6 милиони барели во неделата што заврши на 5 мај, додека залихите на бензин пораснаа за 399.000 барели, објави во вторникот Американскиот институт за нафта, според пазарни извори. Податоците ги отфрлија очекувањата од осум аналитичари анкетирани од Ројтерс за намалување на залихите на сурова нафта за 900.000 барели и пад на залихите на бензин за 1,2 милиони барели. Податоците на американската влада за залихите на нафта се објавени во среда.
Изненадувачкото зголемување на залихите во САД заедно со помалиот увоз на сурова нафта и поблагиот раст на извозот во Кина во април ги влошија грижите за глобалната побарувачка на нафта.
„Нафтените инвеститори треба да внимаваат на индициите за економското здравје на економијата на САД, која според мене изгледа многу мрачна и мрачна од сега“, рече Пријанка Сачдева, аналитичар од Phillip Nova Pte Ltd.
Пазарот, исто така, го чека месечниот извештај за нафта од Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) што треба да се објави во четврток за индиции за тоа дали групата и нејзините сојузници ќе треба повторно да го намалат производството за да ги поддржат цените.
ОПЕК и неговите сојузници, познати како ОПЕК +, минатиот месец се согласија да го намалат производството за 1,16 милиони барели дневно (бпд) од мај до крајот на годината.
Медиумите објавија дека руското Министерство за енергетика соопшти дека намалувањето на производството на нафта во нацијата речиси ги достигна целните нивоа во април.