Покрај забраната граѓаните сѐ уше се движат низ шумите, ниту канзите не ги плашат

На почетокот од јули, Јавното претпријатие „Национални шуми“ воведе делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште со кои стопанисува, на целата територија на државата во период од 6 до 20 часот, по претходно добиена согласност од Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство. Движењето беше овозможено единствено со писмена дозвола издадена од подружниците на ЈП за подрачјето со кое стопанисуваат.

Но, по избувнувањето на неколкуте шумски пожари на 2 август, веќе следниот ден – на 3 август стапи во сила целосна забрана за движење во шумските предели. Со воведувањето на ваквата забрана Владата апелираше до сите граѓани да не се движат низ шумските подрачја во земјата, заради заштита на личната безбедност и заради спречување натамошно ширење на пожарите.

Секое непочитување на ваквата забрана, согласно Законот за шумите, претставува прекршок и е казнив по член 106. За истиот е предвидена глоба во износ од 1.500 до 2.000 евра во денарска противредност.

Од Министерството за внатрешни работи, непосредно пред истекот на оваа недела информираа дека на 6 август во Крушевско лишиле од слобода три лица кои биле затекнати со патничко возило во шумски предел, односно затоа што не ја почитувале целосната забрана на движење во шуми. Освен случајот во Крушево, како што велат од МВР, на 5 август затекнале три лица на Водно, по што против нив е поднесен соодветен поднесок.

Податоците на Шумската полиција до кои дојде МИА, пак, покажуваат дека во текот на 2021 година, односно во јули, откако постои делумната забрана за движење во шума, заклучно со 3 август, до надлежните судови се поднесени вкупно пет прекршочни пријави за непочитување на забраната за движење во шума за кои што основните судови сè уште немаат донесено пресуди.

Центарот за управување со кризи постојано упатуваше апел до граѓаните да внимаваат при посети на отворени места поради зголемен ризик од избувнување на пожари. Оттаму велат дека упатиле апел и до конкретна група на граѓани, како на пример земјоделците, кои се движат и работат во шумите, а потоа и на излетниците, особено да не фрлаат отпушоци од цигари, дури и кога се во автомобил во движење, бидејќи, според нив, покрај тоа што е тоа казниво и некултурно, сепак, треба да се има на ум дека дури и изгаснатото догорче од цигара, во момент на фрлање при брзина на автомобил има доток на многу кислород и може и најмало жарче да се распали и кога ќе падне да ја запали сувата трева покрај автопатите и оттаму да се пренесе пошироко, во поле или, пак, во планина.

Од Бригадата за противпожарна заштита велат дека при многуте измени на законот, тие, за жал, немаат превентивно дејство, туку само регресивно, кога има пожар. И оттаму апелираат да се внимава, инсталациите да се одржуваат соодветно и да не се фрлаат догорчиња насекаде.