Покрај нашиот, на светот постои уште еден Балкан

Нашиот „ридест“ Балкан ги одбележа животите на многу луѓето кои живеат на ова подрачје, како во позитивна, така и во негативна конотација.

Но, дали знаете дека на светот постои уште еден Балкан?

„Другиот“ Балкан е провинција во западен Туркменистан, која излегува на Каспиското Море. Нејзин главен град е Балканбат. Оваа провинција е позната по големите енергетски ресурси, од каде потекнува дури 94 отсто од производството на природен гас во Туркменистан.

Само името на провницијата доаѓа од истоимената планина што се наоѓа во неа, а тамошните жители веруваат дека и називот на „нашиот“ Балкан има исто потекло.

Имено, самиот назив „Балкан“ доаѓа од турскиот збор за планина и со тоа име била наречена денешната Стара Планина, која се протега низ централна Бугарија и делумно преминува во источна Србија.

– (Називот) Балкан денес почесто се користи како политички, отколу како географски поим, кои ги означува земјите чии култури интезивно се испреплетиле со повеќевековната турска култура, политика и верски влијанија, стои во Википедија во објаснувањето на овој поим.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.