Половина Германци се против учеството на репрезентацијата на СП 2022 во Катар

Половина Германци се против организацијата на Светското првенство во 2022 година во Катар. Според истражувањето на британската компанија за меѓународно истражување на пазарот и анализа на податоци „YouGov“, 48 % од Германците сметаат дека нивната репрезентација треба да се повлече од турнирот во Катар поради кршење на човековите права извршени во земјата домаќин во подготовките за Светското првенство.

Ова мислење е диктирано и од извештаите за дискриминација на ЛГБТ заедницата, што е забрането со закон во земјата.

Само 28 % од испитаниците биле за учество на Германија на Светското првенство во 2022 година, а 24 % претпочитале да не изберат една од опциите и да не коментираат на поставеното прашање.

Баварскиот парламент ќе ја разгледува ситуацијата на сослушувањата на Федералната комисија за спорт.