Полска сака да си ги врати парите што им се дадени на украинските бегалци

Полските власти се обидуваат да ги вратат средствата за социјална помош што неправилно им ги доделиле на украинските бегалци откако тие ја напуштиле Полска, објави во средата „Rzeczpospolita“.

Според медиумот, полската институција за социјално осигурување (ЗУС) исплатила околу два милиони полски злоти (450.000 долари) на Украинците преку две програми кои делеле месечни плаќања по дете од 300 (67 долари) и 500 злоти (112 долари) и покрај тоа што бегалците немале право на оваа помош.

Сепак, реалната сума на помошта што се распределува без валидна причина може да биде уште поголема, се вели во извештајот. Досега, од оваа сума, се верува дека ЗУС има добиено само 35.300 полски злоти (8.000 долари).

Портпаролот на ЗУС, Павел Зебровски, за полскиот дневен весник изјави дека организацијата „сукцесивно издава дополнителни одлуки за неправилно собраните бенефиции и ги обврзува своите корисници да ги вратат“, додавајќи дека имаат рок од две години да го сторат тоа.

Како што стојат работите во моментов, ако украинскиот бегалец ја напушти територијата на Полска, помошта што ја добива од локалните власти или ЗУС се суспендира. Доколку бегалецот остане надвор од Полска повеќе од 30 дена, тој целосно го губи правото на сите бенефиции поврзани со овој статус.

Варшава во последните недели ги заостри правилата за украинските бегалци. Од март 2023 година наваму, ќе им биде дозволено да живеат во привремено сместување бесплатно само 120 дена од моментот кога ќе пристигнат во земјава. После тоа, тие ќе мора да покриваат 50% од нивните животни трошоци, но не повеќе од 9 долари дневно. Во мај, овие бројки треба да се зголемат на 75%, 13 долари соодветно.

Според новите правила, ЗУС привремено престана да плаќа бенефиции за околу 3.200 украински граѓани кои ја напуштиле земјата. Сепак, Зебровски вети дека помошта ќе биде вратена доколку бегалецот се врати во рок од еден месец.

Од почетокот на конфликтот меѓу Москва и Киев во февруари 2022 година, милиони украински бегалци ја напуштија земјата во ЕУ, а соседна Полска стана една од нивните главни дестинации.