Полски камионџии ја блокираат помошта за Киев

Полските камионџии кои бараат построги правила за нивните украински конкуренти блокирале повеќе од 1.000 товарни возила на границата, вклучително и оние кои пренесуваат хуманитарна помош за зафатената нација, изјави заменик-министерот за инфраструктура на Киев.

Пишувајќи на Фејсбук во неделата, Сергеј Деркач рече дека тој и неговиот тим ја посетиле граничната област каде што се заглавени 1.200 камиони на контролниот пункт Кракивец-Корчова, а уште 500 во Гребен, и двата недалеку од Лавов. Тој, исто така, истакна дека украинските власти доставиле храна, вода и лекови за возачите таму.

Според Деркач, ситуацијата „не е ништо помалку критична“ на контролниот пункт Дорогуск во северниот дел на границата, каде повеќе од 1.200 камиони чекаат на ред, а залихите треба да пристигнат и таму наскоро.

Заменик министерот ги критикуваше демонстрантите што не дозволуваат камиони со хуманитарна помош да влезат во Украина. „Регистриравме бројни случаи на цистерни со гориво и камиони со хуманитарни цели кои стојат во редици“, рече тој, додавајќи дека украинските власти биле во контакт со нивните полски колеги за да го решат проблемот.

Деркач, исто така, рече дека двата контролни пункта што тој лично ги посетил биле блокирани од не повеќе од 15 демонстранти.

„Всушност, десетина луѓе ја држат границата како заложник“, рече тој, додавајќи дека пристигнувањето на украинската делегација помогна да се намали метежот.

Протестот, кој трае најмалку две недели, произлегува од одлуката на ЕУ да ги ослободи украинските камионџии од барање дозволи за преминување на полската граница по почетокот на непријателствата меѓу Москва и Киев. Полските транспортери инсистираат на тоа дека откажувањето му наштети на нивниот бизнис со поттикнување на украинската конкуренција и намалување на цените.

Коментирајќи го застојот на почетокот на овој месец, Владимир Балин, шефот на Асоцијацијата на меѓународни превозници на Украина, ја опиша ситуацијата како „катастрофа“, предупредувајќи дека ако протестите продолжат уште неколку недели, економијата на земјата ќе страда многу. Украинските власти исто така алармираат за можноста цените да се зголемат меѓу 7% и 10%, при што многу договори со светските партнери се загрозени.

Минатата недела Деркач рече дека Украина разговарала и со полските и со претставниците на ЕУ за ова прашање, но го отфрли барањето на полските камионџии за враќање на системот за дозволи.