Полските учители штрајкуваат веќе втора недела

22
People attend the anti-government, pro-abortion demonstration in front of Polish Pariament in Warsaw, Poland, Saturday, Oct. 1, 2016. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Штрајкот на учителите во Полска денеска влезе во втората недела, а Владата им порача дека нема пари за нивните барања.

Учителите бараат зголемување на платите за 30 отсто, но Владата им нуди зголемување од 15 проценти.

Нема пари за зголемувања на платите во буџетот за 2019 година, изјави министерката за образование Ана Залевска.

Претседателот на главниот синдикат на учители ЗНП Славомир Брониарц изјави дека тоа е неприфатливо и бараат итни преговори со Владата.

Тоа е прв штрајк од таков вид во Полска од 1993 година.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.