Попис во Хрватска: Речиси половина милион жители помалку

Во Хрватска беа објавени конечните резултати од пописот спроведен на крајот на минатата година. За 10 години Хрвати има речиси половина милион помалку, а најголемо намалување на бројот на жители има во Славонија – дури 20 проценти.

Според резултатите од пописот, најмногу луѓе во Хрватска се на возраст од 60 до 64 години, а има 141.000 повеќе жени отколку мажи. Бројот на Хрватите се зголеми, а на Србите се намали. Намален е бројот на верници, а зголемен е бројот на атеисти.

Според Пописот од 2021 година, Хрватска има 3.871.833 жители. Споредено со пописот од 2011 година, бројот на жители е намален за 413.056 лица или за 9,64 отсто, од кои бројот највидливо е намален во словенските, а најмалку во Загреб и крајбрежните жупанија.

Резултатите од пописот од 2021 година покажуваат дека учеството на Хрватите во националната структура на населението е 91,63 отсто, Србите 3,20 отсто, Бошњаците 0,62 отсто, Ромите 0,46 отсто, Италијанците и Албанците по 0,36 отсто, додека уделот на другите членови националните малцинства поединечно помалку од 0,30 отсто.

Пописот од 2011 година покажа дека уделот на Хрватите во националната структура на населението е 90,42 отсто, Србите 4,36 отсто, Бошњаците 0,73 отсто, Италијанците 0,42 отсто, Албанците 0,41 отсто, Ромите 0,40 отсто, додека уделот на другите припадници на националните малцинства поединечно изнесуваше помалку од 0,40 отсто.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.