Попоски на брифиг со амбасадорите од ЕУ и НАТО: Подготвени сме за преговори

Македонија е подготвена да ги почне преговорите за членство во Европската Унија и за влез во НАТО, истакна денеска министерот за надворешни работи, Никола Попоски на брифингот со амбасадорот од земјите членки на ЕУ и НАТО.

“Владата посветено продолжува да работи на реформите во правосудството и борбата против корупцијата”, потенцираше Попоски.

Попоски го нагласил напредокот со градењето на систем на следливост за ефикасноста во правосудството.

За почитувањето на слободата на медиумите, Попоски истакнал: “Владата осудува секаков говор на омраза, навреда и клевета без разлика од која страна се изречени и на кои се однесуваат”.

Фактот што Република Македонија од 2008 година ги има исполнето сите НАТО критериуми за членство и веќе 5-та година е целосно подготвена да води пристапни преговори со ЕУ, треба да се искористи за стратешки исчекор од двете организации за задржување на кредибилитетот во процесот на проширување, смета Попоски.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.