Поради апсење на наркобос, планиран атентат врз црногорскиот вицепремир Абазовиќ

50

Засилена е безбедноста на црногорскиот вицепремиер Дритан Абазовиќ, бидејќи постојат индиции дека припадници на криминалниот ткн „Kавачки клан“ се подготвувале да го ликвидираат, соопшти во понеделникот црногорското Министерство за внатрешни работи, образложувајќи дека таквите информации се добиени со преземање мерки и активности за расчистување на убиството на Зоран Ашанин во неделата во градот Мојковац.

„Во конкретниов случај, собраните информации укажуваат на намерата на членовите на организираната криминална група Кавачки клан и еден од неговите лидери, Слободан Кашчелан, како реакција на неговото лишување од слобода и натамошно процесуирање заради активности насочени кон извршување кривични тела на тежок и организиран криминал, да преземат активности на загрозување на животот на вицепремиерот на Црна Гора, Дритан Абазовиќ“, соопшти Министерството за внатрешни работи.

Црногорскоата полициа посочи дека, имајќи ја предвид важноста на претходно реализираните активности и свесни за фактот дека членовите на оваа организирана криминална група се дел од пошироките регионални структури со многу силни врски на транснационално ниво, чија клучна карактеристика е бескрупулозно извршување на повеќето сериозни злосторства, како и фактот дека секоја активност насочена кон загрозување на физичкиот интегритет на носителите на високи државни функции, ја дестабилизира поволната, но многу сложена безбедносна состојба „без понатамошни одлагања, а во соработка со други државни институции, преземени се дополнителни мерки и активности за заштита на безбедноста на г-дин Абазовиќ“.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.