Поради преоптовареност на болниците во Токио издадено највисоко предупредување

93

Токиските власти соопштија дека товарот врз здравствениот систем се должи на зголемувањето на бројот на пациенти со Ковид-19, поради што предупредувањето за медицинска подготвеност е поместено на највисоко – четврто ниво, додека денеска е потврден најголемиот број нови случаи од пандемијата.

На состанокот на кризниот штаб, на кој присуствуваше и градоначалничката Јурико Коике, здравствениот службеник рече дека станало крајно тешко да се балансира помеѓу лекување на пациенти заразени со коронавирус и лекување други пациенти, поради што за првпат е издадено највисоко предупредување за медицинска подготвеност.

Во Токио денеска беа потврдени 800 нови случаи на Ковид-19, најмногу од почетокот на пандемијата. Пред еден месец градските власти го подигнаа предупредувањето поради бројот на новозаболени лица на највисоко ниво.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.