Поради шверц со тутун Хрватска годишно губи 120 милиони евра даночен приход

19

Поради шверцот со тутун во регионот, годишно се губат повеќе од 306,7 милиони евра даночни приходи, а само во Хрватска даночните приходи достигнуваат 120 милиони евра на годишно ниво, покажуваат резултатите од проектот „Нелегална трговија со цигари: Искуството на граѓаните и ставовите кон шверцот на балканската рута – БалканСмуг“.

Проектот беше спроведен од Загрепскиот економски институт (ЕИЗ) и беше финансиран од Фондацијата ПМИ ИМПАКТ (PMI IMPACT).

Како дел од проектот, во 2018 година беше спроведено истражување за ставовите и навиките на пушачите при купување цигари на сивиот пазар и мислењата на граѓаните за нелегална трговија со цигари и други производи од тутун во земјите од балканската рута за шверц: Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Македонија и Косово.

Во секоја земја беа анкетирани 3.000 полнолетни граѓани, што претставува вкупно 21.000 испитаници во регионот.

Претставувајќи ги резултатите, раководителот на проектот Јелена Будак изјави дека 7,6 проценти од пушачите во Хрватска се снабдуваат на сивиот пазар, што е под регионалниот просек од 11 проценти. Истражувањето покажува дека во сите земји од Западен Балкан приходот од шверц на тутун се проценува на повеќе од 200 милиони евра годишно.

Шверцот со тутун се проценува дека предизвикува загуба од 1,3 милијарди куни на годишно ниво во бруто додадената вредност и повеќе од 7.500 работни места. Во исто време, илјадници пушачи кои купуваат производи од тутун на сивиот пазар ја намалуваат својата бруто додадена вредност за повеќе од 1 милион евра и предизвикуваат да се изгубат околу 50 работни места годишно.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.