Поради војната во Украина и природните катастрофи, рекордни 71 милион внатрешно раселени во 2022 година

Минатата година во светот е забележан рекордно висок број од 71,1 милиони внатрешно раселени лица. Ова е последица на војната во Украина, но и на природните катастрофи, покажува денеска објавениот извештај на Центарот за мониторинг на внатрешно раселени лица и Норвешкиот совет за бегалци.
Бројот на внатрешно раселени лица од 71,1 милиони во светот претставува зголемување од 20 отсто во споредба со 2021 година, се вели во извештајот.
До крајот на 2022 година, 5,9 милиони луѓе биле принудени да се преселат во Украина поради руската инвазија, со што вкупниот број на внатрешно раселени лица поради конфликти и насилство ширум светот достигна 62 милиони, што претставува зголемување од 17 отсто во споредба со претходната година.
Сирија има 6,8 милиони луѓе раселени поради конфликтот по повеќе од десет години граѓанска војна.
Бројот на раселени лица во земјата на крајот на 2022 година поради природни катастрофи, како што се поплави и глад достигна 8,7 милиони, што е зголемување за 45 отсто во споредба со 2021 година.
Терминот внатрешно раселени се однесува на лица кои се принудени да се движат во границите на својата земја, а во извештајот на Центарот за следење на внатрешно раселените лица не се наведени лицата кои се преселиле во други земји.
Агенцијата за миграции на ОН соопшти дека за само неколку недели оваа година, поради конфликтот во Судан меѓу армијата и ривалската паравоена група, околу 700.000 луѓе се внатрешно раселени во таа земја.
Центарот за следење на внатрешно раселените лица го наведе временскиот феномен Ла Ниња, кој се случува трета година по ред, како главен фактор за раселување на населението поради катастрофи во 2022 година. Феноменот доведе до рекордно раселување поради поплавите во Пакистан, Нигерија и Бразил и најтешката суша во Сомалија, Кенија и Етиопија, се вели во извештајот. Во 2022 година, голем број конфликти и природни катастрофи се совпаднаа, што доведе до раселување во размери што досега не се видени, рече Јан Егеланд, генерален секретар на Норвешкиот совет за бегалци.