Пораст на смртни случаи со коронавирус во светот, информира СЗО

Бројот на смртни случаи со коронавирус во светот изминатата недела, се зголеми за 43 отсто, во споредба со претходната недела. Од друга страна, бројот на нови инфекции со Ковид-19 е за 14 отсто помал, се наведува во денешното соопштение на Светската здравствена организација (СЗО).

Минатата недела регистрирани се над 10 милиони новозаразени лица, додека над 45.000 луѓе починале.

СЗО објаснува дека поголемиот пораст на бројот на смртни случаи се должи на промената на дефиницијата за смртност од Ковид-19 во Чиле и САД, како и изменетите извештаи од Индија и регионот на Југоисточна Азија.

Според СЗО, од почетокот на пандемијата, вирусот е потврден кај речиси 482 милиони луѓе, додека повеќе од шест милиони починале.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.