Пратката со српски свежи краставици е запленета на словенечката граница, кај нив бил пронајден фунгицид металаксил

Свежите краставици од Србија наменети за словенечкиот пазар се запрени на граница затоа што кај нив бил пронајден фунгицид металаксил, соопшти Европскиот систем за брзо предупредување во трговијата со храна (РАСФФ).

РАСФФ наведува дека по извршената контрола на границата било наредено да се уништат краставиците.

Фунгицидот Металаксил не е означен како опасен на веб-страницата на RASFF, но во пратката е утврдено дека дозата била поголема.

Дозволената количина на овој фунгицид е 0,01 милиграм на килограм, а контингентот стока содржел 0,025.

Металаксил е фунгицид од хемиската група на ацилаланин, кој делува превентивно и лековито. Се користи за заштита од лошо влијание – болест на растенијата.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.