Претседателот на канадскиот парламент „жали“ што му оддал почит на украинскиот нацистички СС ветеран

Ентони Рота се извини за стоечките овации за човекот кој се борел во војската на Адолф Хитлер.

Спикерот на канадскиот Дом на општините Ентони Рота се извини што му оддаде почит на Украинец кој служел во Вафен СС силите на Адолф Хитлер за време на Втората светска војна и го нарекол „Украинец и канадски херој“.

Јарослав Хунка (98), поранешен припадник на 14-та галициска дивизија СС, доби овации во салата за време на посетата на украинскиот претседател Володимир Зеленски во петокот. Инцидентот беше силно критикуван од еврејските групи.

„Во петокот, 22 септември, во моите забелешки по обраќањето на претседателот на Украина, препознав поединец во галеријата“, рече Рота во изјавата во неделата. „Подоцна станав свесен за повеќе информации што предизвикуваат жалење за мојата одлука да го направам тоа“.

„Особено сакам да упатам најдлабоко извинување до еврејските заедници во Канада и ширум светот. Ја прифаќам целосната одговорност за моите постапки“, рече тој.

Групата за застапување во Центарот „Пријатели на Симон Визентал“ рече дека е „неверојатно вознемирувачко да се види како канадскиот Парламент се крева да му аплаудира на поединец кој бил член на единицата во Вафен-СС, нацистичка воена гранка одговорна за убиствата на Евреите и други и беше прогласена за криминална организација за време на Нирнбершкиот процес“.

Центарот додаде дека „не треба да има забуна“ дека единицата во која служела Хунка е одговорна за убивање цивили „со ниво на бруталност и злоба што е незамисливо“.

Мајкл Мостин, извршниот директор на B’nai Brith Canada, невладина организација која го документира антисемитизмот, го нарече почестувањето на Хунка „срамота“. Тој додаде дека „никакво извинување не е прифатливо што исто така не и дава на јавноста детално објаснување за тоа како тоа е можно да се случи во срцето на нашата демократија“.

Преживеаните членови на галициската дивизија и нивните поддржувачи одржуваат годишни маршеви и митинзи во Украина. Членовите на Организацијата на украинските националисти (ОУН), чии водачи исто така соработувале со нацистичка Германија во раните фази на Втората светска војна, украинските власти ги слават како „борци за слобода“.