Претседателот на палестинската управа го негира правото на Израел на самоодбрана

Претседателот на палестинската управа, Махмуд Абас повика на итно запирање на „израелската агресија“ и итно да се обезбеди испорака на хуманитарна помош во Газа.

Во обраќањето по повод Меѓународниот ден на солидарноста со палестинскиот народ, Абас ја повика меѓународната заедница да работи на спречување на присилната емиграција на палестинските Арапи, да обезбеди меѓународна заштита за палестинскиот народ, да постигне правда со изведување на Израел пред лицето на правдата, да се спротивстави на поделба на Газа, намалување на нејзината територија или враќање на израелското воено присуство.

Абас застана на страната на преземање стратешки чекори за справување со стратешките закани против решението за две држави и за изнаоѓање решение за коренот на проблемот и причината за недостиг на безбедност и нестабилноста на Блискиот Исток. А тоа е „ставање крај на израелската „колонијална окупација“ на земјата на Палестина и нејзиниот главен град Ерусалим, преку остварување на правата на Палестинците, вклучително и враќање на палестинските бегалци во домовите од кои беа протерани“.

Тој исто така нагласи дека Израел нема право да на самоодбрана. „Операцијата е злосторство. Агресијата и окупацијата на туѓа земја не можат да бараат самоодбрана.

Според него, нема да има палестинска држава во Газа или палестинска држава без Газа, бидејќи Газа не се разликува од Ерусалим и „Западниот брег“ бидејќи е суштински и составен дел на палестинската држава.

„Дојде време да се одржи меѓународна мировна конференција“, рече Абас, „која ќе го поддржи принудувањето на меѓународната волја и ќе се спротивстави на израелското инсистирање да не го признае правото на палестинскиот народ на самоопределување“.