Претставник на ОН пристигна во Израел за да ги испитува сексуалните злосторства на Хамас

55-та бригада синоќа го напушти Кан Јунис по 55 дена борби. 71-от баталјон, првиот резервен баталјон кој пристигна во Кфар Аза на денот на нападот на Хамас, отиде во кибуцот на емотивна церемонија.

Заменик-генералниот секретар на Обединетите нации, Прамила Патен, во понеделникот пристигна во Израел за да собере докази за сексуалните злосторства извршени од Хамас во злосторствата на 7 октомври.

Патен ја започна својата серија состаноци во земјата во Министерството за надворешни работи во Ерусалим.

За време на нејзината посета, Патен ќе се сретне со преживеани, сведоци, давателите на нега и безбедносните сили за да собере докази за сексуалното насилство извршено од Хамас врз жените и мажите за време на нападот на 7 октомври.

Патен и нејзината делегација се очекува да се сретнат и со владини претставници и членови на израелската јавност и да ја обиколат граничната област Газа и југот, придружувани од тим експерти. Таа треба да ги претстави своите наоди на генералниот секретар на ОН како дел од годишниот извештај за сексуалните злосторства поврзани со настаните од 7 октомври.