Свет

Незаконски финансирана кампања Притворен поранешниот француски претседател Саркози

Притворен поранешниот француски претседател Саркози

Поранешниот претседател на Франција, Никола Саркози бил приведен на сослушување поради сомнени дека незаконски била финансирана нговата претседателска кампања во 2007 година.
Саркози може во притвор да помине 48 часа, пишува „Ла Монд“.
Случајот проти Саркози е поведен во 2012 година, но истрага беше суспендирана.

Судијата кој го водел случајот во 2017 година одлучил дека исрагата има доволно докази да почне со кривична постапка.
Саркози беше претседател на франција од 007 до 22012 година.