Просечната плата во Хрватска 1.156 евра

Просечната месечна нето-плата во Хрватска во септември изнесува 1.156 евра, што е номинално повисока за 14,2 отсто, а реално за седум отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС).

Во однос на август годинава, просечната плата во септември е номинално пониска за 0,6 отсто, а реално за 1,1 отсто.

Највисока просечна месечна исплатена нето-плата во септември е исплатена во авионскиот превоз, во износ од 1.857 евра, а најниска во производството на облека, во износ од 754 евра.

Според извештајот на CBS, просечната нето плата во истиот месец изнесувала 998 евра.

За периодот од јануари до септември просечната плата изнесува 1.133 евра, што е номинално повисока за 12,5 отсто, а реално за 3,2 отсто, споредено со истиот период од 2022 година.