Просветните работници во Србија ќе протестираат, бараат законска заштита од насилства во училиштата

Самостојниот синдикат на просветните работници на Србија (НСПРС) в четврток, 16 мај, ја прекинува работата во сите училишта поради загрозена безбедност при работа, објави „Данас.рс“.

Независниот синдикат на просветните работници на Србија ги повика вработените во образованието, како и сите други граѓани кои сакаат училиштата да бидат место за мирна работа и престој на учениците и наставниците, да дојдат на протестен митинг пред Собранието на Србија в четврток, 16 мај во 12 часот и да ги поддржат барањата.

-Насилството врз вработените во образовните институции не стивнува… Се бараа измени на Кривичниот законик со кои ќе се дефинира остра санкција за секој облик на насилство во училиште и во врска со работата во училиште, укинување на анонимните пријави до просветен инспекторат и воведување можност за суспендирање на ученик – насилник по брза и едноставна процедура, велат од Синдикатот.

Оттаму додаваат дека и покрај големиот број инциденти и трагичните настани во училиштата кои следеа, „Владата упорно ги игнорира овие барања“.

-Ја покануваме и Славица Ѓукиќ Дејановиќ да дојде на овој состанок и да се соочи со вистината за ресорот за кој е одговорна, наместо да ги посетува училиштата каде директорите се членови на Социјалистичката партија на Србија како дел од изборната кампања. Или треба веднаш поднесете оставка, заклучуваат од Синдикатот.