Против 290 лица во Кина покренати обвиненија во врска со коронавирусот

60

Судските органи во Кина покренаа обвиненија против 290 лица за случаи поврзани со превенција и контрола на коронавирусот, соопшти Врховното јавно обвинителство на Кина.

До вторникот обвинителите истражувале 2.692 криминални дела, за кои се осомничени 3.722 лица, од кои 598 биле уапсени.

Обвиненијата вклучуваат предизвикување ширење на новиот вирус, поради непочитување на мерките за превенција и контрола; мешање во работата на јавната администрација; производство и продажба на фалсификувани производи.

Вкупно 207 од кривичните случаи се поврзани со нелегален лов на диви животни и ретки и загрозени животински видови, соопшти кинеското Јавно обвинителство.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.