Прв состанок на комитетот ЕУ – Обединето Кралство в понеделник

21

Првиот состанок на заедничкиот комитет помеѓу ЕУ и Обединетото Кралство ќе се одржи преку видеоконференција в понеделник.

Ко-претседавачите, Марош Шефчович за ЕУ и Мајкл Гов за Обединетото Кралство, имаат задача преку овој комитет да го надгледуваат спроведувањето на Договорот за повлекување од ЕУ.

-Со одржувањето на овој важен состанок во овие тешки услови ја покажуваме нашата политичка заложба да обезбедиме целосна и прецизна имплементација на Договорот за повлекување, кој е клучен за градење идно солидно партнерство, изјави Шефчович.

Заедничкиот комитет е составен од претставници од двете страни и треба, меѓу другото, да се занимава со спорови кои произлегуваат од толкувањето на договорот.

Доколку се појави спор, страните можат да побараат од комитетот мислење за решавање на спорот.

В понеделник ќе се одржи првата седница на овој комитет, но преку видео врска поради ситуацијата со коронавирусот.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.