Путин кај Русите ужива доверба од 78,8%

Процентот на довербата на руските граѓани во претседателот Владимир Путин изнесува 78,8%, според резултатите на рускиот центар за истражување на јавното мислење (ВЦИОМ) кој ги објави резултатите од истражувањето спроведено од 6 до 12 ноември меѓу 1.600 испитаници на возраст над 18 години.

„На прашањето за довербата во Путин, 78,8% од испитаниците одговориле позитивно (-0,4% во текот на неделата), стапката на одобрување на рускиот претседател се зголеми за 0,1% и изнесува 75,7%“, забележаа анкетарите.

„Позитивните бројки за премиерот и руската влада изнесуваат 53% (-0,2%) и 50,7% (+0,3%), соодветно“, се нагласува во извештајот. На Михаил Мишустин му верувале 61,1% од испитаниците (-1,4%).

Анкетираните ја изразија својата доверба и на шефовите на различни парламентарни фракции. На лидерот на руската Комунистичка партија (ЦПРФ) Генадиј Зјуганов му веруваа 32,6% од испитаниците (-1,3%), Сергеј Миронов, лидерот на Праведна Русија – за вистината, доби 30,6% (+0,5%), лидерот на Либерал-демократската Партијата на Русија (ЛДПР) Леонид Слуцки доби 15% (-4,2%), а лидерот на партијата Новиот народ Алексеј Нечаев набави 8,2% (останаа непроменети во текот на неделата).

Анкетата, исто така, откри дека нивото на поддршка за партијата Единствена Русија изнесува 40,1% (+0,7%), а ЦПРФ го поддржале 10,1% (+0,5%). ЛДПР доби 9,5% (без промени), Русија за правда набави 4,6% (+0,1%), а бројките на партијата Новиот народ достигнаа до 4,5% (-0,3%).

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.