Путин: Руските семејства треба најмалку да имаат по три деца

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека на семејствата им требаат најмалку три деца за да го подобрат опаѓањето на населението во земјата. Тој се осврна на прашањето за наталитетот во земјата додека зборуваше со студенти во регионот Калининград во четвртокот.

„Ако се има само едно дете, тогаш популацијата се намалува. Дури и да се има две, останува на хоризонталната лента. А за да се обезбеди раст на населението, минималниот услов е едно семејство да има три деца“.

Путин објасни дека пообразованото општество води до потешка демографска ситуација, бидејќи приоритетите на луѓето се менуваат. Жените кои сакаат да се образуваат и да започнат кариера, го добиваат своето прво бебе на возраст над 30 години.

„Се разбира, нема сила и нема време за второ“, рече Путин.

Рускиот лидер истакна дека формирањето семејство е многу тежок процес, особено за жената, која треба да учи и да ги задржи своите професионални квалификации, како и да се грижи за детето. „Значи, затоа се обидуваме да им помогнеме на младите семејства на прво место“. Тој додаде дека е важно да се основа семејство „навреме“ и дека постои „прагматичен интерес од страна на државата“.

Во 2023 година во Русија се родени 1,213 милиони деца. Толку ниска бројка не е забележана од 1999 година, кога се родени само 1,215 милиони деца. Росстат, националното биро за статистика, предвиде дека наталитетот ќе продолжи да се намалува до 2027 година.

Путин постојано зборува за потребата владата да ги охрабри руските семејства да имаат повеќе деца. На почетокот на 2018 година, властите започнаа програма за семејна хипотека, поставувајќи ја каматната стапка на максимум 6%, што е речиси три пати пониска од сегашната пазарна стапка, во обид да овозможат сопственост на дом и да ги охрабрат семејствата да имаат повеќе деца.