Путин со указ го поедностави стекнувањето државјанство за жителите на Доњецк и Луганск

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша декрет со кој се поедноставува процедурата за добивање државјанство за лицата кои постојано живеат во Украина или на територијата на ДПР и ЛПР. Документот е објавен на порталот за правни информации.
„Утврдете дека граѓаните на Украина, Доњецката Народна Република или Луганската Народна Република и лицата без државјанство кои постојано живеат на територијата на ДНР, или ЛНР, или Украина, имаат право да аплицираат за прием во државјанство на Руската Федерација на поедноставен начин“, се вели во документот.